Followers

Pages

There was an error in this gadget

Saturday, February 21, 2009

Aku, petir dan bus stop Burhan..ngeri

Sabtu 21.2.2009... Balik jerr dari program Fasilitator Jati Diri sekolah Engku Husain hujan terus lebat..mula-mula sampai jer bus stop Burhan yang dekat PK tu terus turun bas dan lari pecut sebab takut hujan turun...Nak dijadikan cerita...baru nak menyeberang jalan...hujan tetiba turun dengan lebat..biasa kan hujan gerimis dulu baru lebat..apa lagi..terus patah balik ke station bas tadi..guruh dan petir sentiasa sambut menyambut..kilat pancar memancar..aku seorang jer yang kat bus stop Burhan tu...terpaksa tutup telinga...Kelemahan aku nie sebenarnya takut kilat, guruh dan petir..biasa kalau berlaku macam nie aku peluk bantal panjang...bukan terus tidur tapi setakat tutup telinga tak nak dengar bunyi guruh yang kuat..tak pun kenerr peluk something...hati masa tue berderau bila guruh kuat berbunyi..Tuhan saja yang tahu betapa takutnya aku masa kat bus stop tue...

Tetiba turunlah seorang lelaki cina dari bas zon 6 yang baru balik dari Megamall (ada buat temuramah sikit dengan dia) dan terus berteduh bawah bas stop Burhan...mana taknya kalau redah dia tempah maut..so dia call kawan dia suruh turun ambil dia..Aku bertambah ngeri sebab petir tengah memancar...so aku pernah dengar kalau petir or guruh ada jangan call sebab petir boleh menyambar..masa tue rasa ingat mati jerr baca selawat, macam-macam laa...hahaha..so selang beberapa minit kawan lelaki cina tu pun datang membawa payung yang hanya muat diri dia jerr..tapi kesian dia..Dia nak selamatkan kawan dia tapi diri sendiri basah..Dia sendiri terpaksa berteduh kat bas stop tue...

Aku dengan muka tembok pun tegur laa..."Why you tak bawak payung pasar"..."kan besar...hehhehe"..dari situ kitorang borak ala kadar sebab banyak sangat bunyi guruh...air hujan dah membanjiri bas stop Burhan..so apa lagi terpaksa panjat bangku...kalau tengok gelagat kitorang bertiga dah macam merempat..hahaha kelakar plak..Hujan plak tu ikut arah angin so terpaksa laa cina tue bukak payung dan menghalang air renjisan hujan dari arah kiri kami...kenderaan yang lalu lalang mesti tgk kami punya...sebab kami berdiri kat bangku dah macam kenerr hukuman dari pengetua kolej...

Akhirnya hujan reda so kami cepat2 blah dengan kadar segera..ujian datang lagi bila aku yang pakai stokin ni meredah "sungai" tepi jalan..mana tak nya air hujan mengalir deras .punya laa banjir besar...so kain kurung aku dah boleh basah sangat...hahaha..

Malam tue plak sambut besday Ain...itulaa serba sedikit kisah aku dan bus stop burhan..

7 comments:

arrabe' said...

hehe..
nampak kilat buat apa?
auzubillahiminassyaitonirrajim.

Shahrul Hafizi said...

agreed with arrabe'
pieja,
takut kilat ek?
ak pn takut gak kdg2
bila kuat sgt

ad ulama kata kilat tu tnda ALLAH marahkn hamba2NYA yg byk buat maksiat

waAllahhualam

emmm
romantiknya ko brtenggek kt bangku bustop PK tu
mst kelakar kn

hik3~

hafizah said...

ko cakp romantik bertenggek??hahaha..banyak laa ko punya romantik..jantung aku nak luruh dengar petir berdentum tau..

tapi aku belajar lain plak ulama' syiah yang dah terpesong kata tu suara khalifah Ali yang dah bersatu dengan Allah..tu aku belajar jerr...hahaha

arrabe' said...

hehe..
dah tau terpesong.. tokse pecaya.

Shahrul Hafizi said...

a ah
dah trpesong xperlu la pcaya

karang trpesong aqidah plak
ho3

baru2 ni
ad brbual dgn sahabat ak
dia ckp petir tu menunjukkan malaikat merejam/menghukum syaitan2~

hafizah said...

ooo kawan yg cakap kerr..sebenarnya ada bnyk pendapat pasal petir tapi semua tue sebenarnya kalo dah salah tafsir dah boleh terpesong akidah dah...so anggap jerr petir tue petir...aku tu aku...dan bla..bla..bla..hahaha
Kalo aku bebel panjang kan habis kerja aku tak siap...hhahaha

Shahrul Hafizi said...

weee :p

My ShoutOut

Template by:
Free Blog Templates