Followers

Pages

There was an error in this gadget

Wednesday, March 31, 2010

Tangan yang boleh dimakan

Assalamualaikum...

Agak lama saya mendiamkan diri tanpa apa-apa nukilan pada blog ni. Tapi hari ni saya rasa nak post sesuatu benda yang mana ia boleh menghilangkan selera buat korang yang membacanya. Sifat kreatif manusia yang kadang kala takde batas...Mungkin di luar sana ada yang tertanya-tanya apa lah rasenya daging manusia ni?? macam sedap...nak makan tangan diowang takut nanti digelar cacat so apa lagi terciptalah tangan untuk dimakan.....


Kalau anda rasa anda pencinta barangan eksotik, sila baca artikel ini lagi sebab ada lagi gambar daging tangan @ meathand untuk tatapan anda. Kami tak bertanggungjawap sekiranya anda muntah secara tiba-tiba. P.S: Kalau tengok elok-elok, korang akan perasan ada bawang kat tangan dia. Weeeee ~~


Apa pendapat korang kalo pergi ke restoran ni lalu dia menghidangkan makanan sedemikian rupa??

Paling tidak kita akan fikir yang kita sedang menjamah tangan kita sendiri...Walaupun penggunaan bahan dia bukan menggunakan daging tangan manusia yang sebenar tapi bentuk tangan itu menyebabkan kita hilang selera







Kreatif (ke tak ada kerja) sungguh pencipta makanan “daging tangan” nie. Kat Malaysia nie ada begedil jer (betul ke eja camtue). Cuba korang bayangkan tetiba kat food court ada jual daging tangan macam nie. Mahu hilang selera nak makan tengah hari. Geli gile nie.

Friday, March 19, 2010

Kucing yang teraniaya..

Kadang kala ini lah yang terjadi pada kita. Bukan salah kita tetapi kita dituduh tanpa usul periksa. Marilah kita hayati kisah kucing yang teraniaya.



Di suatu petang yg nyaman....sedang saya syok2 tidor terasa ada sesuatu melompat atas kepala saya.. ish mula lah rase terganggu lak tdo ni. Mimpi hari ni tgh makan ikan tenggiri bakar...kacaulahh


kendian, benda tu bergerak ke badan..ish berani betul laa benda ni..nak makan ikan tenggiri dalam mimpi pun susah..tapi takper kener tdo gak untuk menikmati makanan sedap..


rasa cam kena patuk kat perut..... tenggiri beracun ker...adoii...takkan kutu kot?



bila toleh.... rupenyer si ijou, burung tecik yg tuan saya baru beli semlm..eiii geramnya ijou ni..ganggu tul laaa saya nak tdo


saya suruh ijou gi main jauh2, saya xmau kawan ngan dia....lagipun saya ngantuk giler ni ..tak tahan..almaklum letih sangat semalam main ngan umi


tapi dia xmau, and masih patuk2 saya . Adoii kepala rase macam nak pecah jer..ni yang buat saya hangin ni. tapi takper kata tuan saya sabar separuh daripada Iman...huhuhu



Pastu tetibe ijou naik atas bdn saya, berat gak si ijou ni. Ingat saya alat penimbang ker.."ijou turun laaa..main jauh2 ley tak !!".


tak lama kemudian, saya dengor dia tgh patuk benda lain lak... rupanye mengerjakan hp tuan saya. Ini tak ley jadi. kener selamatkan hp tuan saya.


saya pun jerit "Oi!rosak nanti, tuan marah lah". saya halau dia dari mendekati hp tuan saya..pehh degil jugak si ijou ni. makin dihalau makin melawan..tak padan dengan kecik dia. Ini tak ley jadi...



dia melawan lg lak tu. Berani betul ijou ni. saya ada batas kesabaran jugak..ni wat saya bertambah hangin..dia tak tgk lagi kehebatan saya

Disebabkan dia kecik saya cuma luku dia jer .. masa saya nak luku kepala dia sedas, tuan saya lalu lak..ish mesti tuan saya salah faham ngan apa yang terjadi..

akibatnye saya dihukum tanpa dipanggil utk membela diri. Si ijou pula sibuk dek mengejek saya dari atas penjara. Ijou kata "tu laa tadi ajak main tak moh kan dah kener"..


oh.... di manakah keadilan? bukan saya yg wat tuan~~ hahahahahahahaha
Comel tak lakonan mantap kucing kecik ngan ijou ni..selamat membaca

Saya dapat special award..


Hari ini saya menerima eward dari seorang cikgu yang mengajar di Sabah. Tak sangka juga blog saya terpilih. Huhuhu..bukan senang nak terima special award dari cikgu ni. Blog Etuza Warna-warni Kehidupan sangat-sangat berinformasi. So kepada pengunjung blog datang la untuk melayari blog cikgu ni.

Thursday, March 18, 2010

The turtle eggs are stolen to be sold.

See the 2nd picture too, where the female cannot cover up her own eggs, before the
intruder steals away what Nature has given her to protect her young. These people have unfortunately, taught their children nothing for the future generation to cherish. Look at these children and they do not know anything about conservation of Marine Life Protection and look at the disastrous road their parents are taking too......... .....


What have they all gained for the future of Costa Rica's Marine Life protection?



































Monday, March 15, 2010

Indahnya Pulau Tioman.




Pada hari Jumaat sehingga hari Ahad yang lepas iaitu 12-14.3.2010 telah bermulanya sebuah pengalaman baru yang belum pernah ada dalam hidup ini. banyak aktiviti yang telah dijalankan dan dirancang. Tujuannya untuk merapatkan kami ajk Konvo 36.




Inilah feri yang menjadi kenderaan fobia dalam diri ini.


Perjalanan bermula dengan menaiki sebuah feri dari Jeti Mersing. Pengalaman ini cukup tidak dapat ku lupakan. Mana tidaknya sepanjang perjalanan yang mengambil masa hampir satu jam 45 minit ini diduga dengan ujian pening kepala dan muntah. Muntah di sepanjang perjalanan. Alunan ombak menjadikan feri bergerak dengan terombang ambing. Rase seperti menaiki Roller Coaster. Terus feri menjadi kenderaan fobia dalam hidup ini. Sepanjang perjalanan melalui lautan dalam menjadikan aku mengingati antara kiamat yang akan berlaku adalah air laut akan menenggelamkan bumi ini. Kata abg Dino yang merupakan Tour Guide kami air laut ditengah lautan ini adalah antara 100 kaki berbanding air laut ditepian pantai yang hanya 1 kaki dalam.




Inilah family Pesta ke 36


Setiba di Pulau Tioman tidaklah dapat untuk aku hayati sepenuhnya ciptaan agung yang Maha Besar. Kepala dirasakan masih berada dalam feri. Pemandangan indah yang dilihat terasa seperti terombang ambing. Pening teramat sekali. Nasi lemak dijadikan hidangan sarapan pagi. Tetapi sedikit sekali dapat ku jamah akibat hilang selera kerana pening dan mual masih menguasai diri.


Selepas itu kunci bilik diagihkan aku terus masuk ke dalam bilik dan merehatkan diri tapi agak sukar kerana bilik pun ku rasakan sedang dibuai ombak. Aduhh, terus ku keluar berjalan-jalan. Kaum adam terus bermain di tepian pantai. Kaum hawa pula sibuk mengambil gambar.
Pertandingan akhir tarik tali kat dalam air..Huhuhu kumpulan kuat pun blh kalah..well apa-apa pun tahniah untuk kedu-dua kumpulan.
Membina istana pasir tamadun mesopotamia...hehehe




Antara aktiviti yang berlangsung adalah pecah belon lawan dan kumpul belon dalam timba. Kumpulan Sea Lion kalah..Pingu2 kot yang memang. Tapi ikan buntal menang ke kalah ea..huhuhu..siput sedut camner lak??



Petang itu diadakan pelbagai aktiviti. Diri ini terasa gembira sekali. Mungkin dah lama meninggalkan aktiviti bersama seperti ini antara lelaki dan wanita. Selesai sahaja pertandingan terus diadakan test snorkling. Almaklum perjalanan untuk snorkling esok berlangsung di tiga buah tempat. inilah pengalaman pertama yang terbaik aku lalui.


Esok harinya bermulalah perjalanan untuk snorkling. Perjalanan sekali lagi ditempuh dengan kenderaan laut. kali ini agak bernasib baik kerana bot ini membenarkan kami berada diluar. Alhamdulillah sampai juga ke destinasi pertama untuk snorkling.

Inilah yang membuatkan aku teruja. Keindahan lautan dengan isi dalamnya seperti coral atau terumbu karang dengan warna yang pelbagai, serta ikan kecil yang menjadikan aku teruja dengan kebesaran Allah. Sehingga aku lupa bahawa kamera digital ku berada di poket. Antara 10 ke 15 minit baru ku perasan. lautan masin yang beralkali mungkin menjadikan kamera ku hanya tinggal nyawa-nyawa ikan.

Inilah Marine Park..Muzium dan snorkling yang menjadi destinasi kedua kami


Destinasi kedua adalah di Merine Park. Setibanya di Marine Park aku terus muntah. Kali ini keinginan untuk snorkling menjadi nipis. Almaklum sedih dengan keadaan kamera dan pening pula bertambah teruk. Selepas melawat muzium ikan aku terus melakukan aktiviti snorkling. Sekali lagi aku teruja dengan ikan yang cantik. Berbeza dengan destinasi pertama, destinasi kedua mempunyai ikan yang agak besar dan menggelikan kami. Takut juga kalau jari kami digigit. Aku tidak berada lama di lautan itu. Pening dan terasa ingin muntah bertambah teruk. Terus ku naik ke jeti dan sekali lagi aku muntah. Untuk perjalanan ke destinasi ketiga aku menaiki speed bot agak menarik. Singgahan seterusnya adalah di Pulau Tekek. Di Pulau Tekek ada barangan duty free. banyak juga barang yang diborong kalau kaum adam dan hawa. Ada juga yang memborong rokok. Almaklum duty free. selepas itu kami ke destinasi snorkling seterusnya. Yang ini langsung aku tidak sertakan diri. Sepanjang berada di speed bot aku sentiasa muntah dan muntah dan muntah...fuhhhh


Pulang sahaja ke destinasi asal aku terus melakukan solat jamak takhir. Kali ini kiblat terasa seperti berombak tsunami. Selesai sahaja aku membaringkan diri untuk rehat. Tidak dapat aku memejamkan mata kerana katil pula ku rasekan ombak yang agak kuat. hampir keluar air mata ini menahan pening dan muntah.


Sebelah malam diadakan baber Q. banyak juga hidangan makanan. Selepas itu sesi karoke diadakan. Aktiviti ini memberikan aku ruang masa untuk aku berkemas pulang pada esoknya. Keesokan pagi bermulalah perjalanan pulang dan sekali lagi ia menggunakan feri. Mungkin feri telah menjadi fobia dalam hidup aku. Belum lagi masuk aku telah merasakan diri aku seperti nyawa di hujung tanduk. Sekali lagi dunia pening menguasi aku. Nasib baik Tour Guide memberikan aku kelonggaran untuk berada di atas feri. Mungkin pening ku kurang kerana angin memberikan aku keredaan. Katanya kalau polis marine nampak penumpang diatas feri akan dikenakan denda RM 300. Pening kepala agak berkurangan. Sepanjang perjalanan balik Tour Guide tu menceritakan pengalamannya berada di merata pulau di Semenanjung ni.

Itulah pengalaman agak pahit bagi aku. Untuk pengetahuan sepanjang aku menceritakan pengalaman ini didalam blog terasa aku bagaikan berada di ombak tioman. Terasa pening dan sekali lagi ingin muntah. Mungkin perkataan feri itu menjadikan aku ingin muntah. Huhuhu inilah fobia paling teruk pernah aku lalui dan ini juga pengalaman paling manis pernah aku lalui
Thanks kepada MT yang sudi membawa kami ke sini..kepada Abg Dol thanks sudi belanja Air kelapa untuk tahan muntah tapi akhirnya muntah juga...huhuhu..Thanks Juga kepada Tour Guide Abg Dino yang sentiasa sabar dengan kerenah kami terutama saya yang asik muntah dan kepada semua yang berjaya menjadikan perjalanan ini happy sokmo..Family pesta ke 36 is the best in my life..thanks a lot

Sunday, March 7, 2010

Misteri kereta WVolkswagen



Kereta Volkswagen sudah pun terkenal sejak perang dunia kedua lagi di Malaysia. Kebanyakan kereta volkswagen yang berada di Malaysia ketika itu adalah jenis Beattle 2 pintu dan van serbaguna.Namun disebalik produk kenderaan yang meluas dari Jerman itu ada sesuatu yang menarik dan mungkin mengejutkan kita. Ianya bertambah menarik dan misteri apabila ‘kejutan’ itu dibuat sendiri oleh pengasasnya iaitu Adolf Hitler.



Rekaan Kereta oleh Adolf Hitler


Kereta Volkswagen sebenarnya direka sendiri oleh pemimpin diktator Jerman iaitu Adolf Hitler sebelum kereta itu memasuki pasaran. Idea lakaran itu diperoleh oleh Hitler ketika beliau sedang duduk bersantai di sebuah restoran di Munich pada 1932.Hitler melakar sendiri rekabentuk Beetles dengan objektif kereta itu mampu memberi keselesaan kepada pemiliknya dengan ciri-ciri bersantai dan mdah dikendalikan. Nama pertama yang dicadangkan ialah Kraft durch Freude (KdF-Wagen, yang bermaksud “strength through joy car”).Setelah siap lakaran, Hiter memberikan plan itu kepada pengarah Daimler-Benz iaitu Jacob Werlin sambil berkata,“Take it with you and speak with people who understand more about it than I do. But don’t forget it. I want to hear from you soon, about the technical details.”Namun demikian, Daimlr-Benz tidak mengeluarkan Volkswagen tetapi kereta itu dikeluarkan oleh kilang Porche milik Dr. Fredinand Porche dengan tema “Peoples’s Car”. Oleh itu, semua teknologi kereta dari A hingga Z adalah buatan Porche.



Misteri Logo Volkswagen


Yang mencurigakan adalah lakaran logo Volkswagen itu sendiri. Ianya unik dan ringkas dengan huruf V berada di atas huruf W.Sebenarnya logo ini tiada apa-apa maksud tetap ia mencurigakan apabila kita memutarkan logo ini dengan laju. Apabila diputar laju biasanya ketika tayar bergerak maka lambang Nazi jelas kelihatan. This e-mail and any attachments may contain confidential and privileged information. If you are not the intended recipient, please notify the sender immediately by return e-mail, delete this e-mail and destroy any copies. Any dissemination or use of this information by a person other than the intended recipient is unauthorized and may be illegal.

Thursday, March 4, 2010

Apa orang Barat kata tentang wanita Islam

Menutup aurat membuka kewanitaan dan kemuliaan. Sebagai contoh R. Stevenson menulis dalam Toronto Star bertarikh 23 Januari, 2002 berhubung etika pemakaian wanita Islam. Beliau berkata, "ketika saya dan rakan-rakan sedang makan malam di sebuah restoran, kami duduk bersebelahan dengan tida orang wanita muda. Tiba-tiba dua orang wanita Islam masuk dengan pakaian yang agak konservatif dan duduk bersebelahan dengan mereka. Kami dapat mendengar ketiga-tiga wanita tadi berbisik-bisik sesama sendiri berhubung kedua-dua wanita Islam itu, 'Mengapa mereka berpakaian seperti itu? Saya simpati dengan mereka!' Ketiga-tiga wanita (barat) itu akhirnya membayar bil dan terus beredar. Mereka memakai seluar yang ketat, skirt yang singkat, kasut bertumit tinggi, gincu yang tebal dan bahagian dada mereka didedahkan secara yang menghairahkan.
Kami alihkan pandangan kami kepada kedua-dua wanita Islam tadi. Tudung mereka yang hitam menzahirkan peribadi mereka yang bersopan santun. Gaya mereka nampak asli. Pakaian mereka, walaupun konservatif, menampakkan sifat kewanitaan yang indah. Berpakaian secara sopan menakutkan wanita barat. Kenapa? Adakah kerana mereka tidak mahu kehilangan hak bagi menunjuk-nunjuk? Selepas kami berbincang berkenaan isu ini, kami merumuskan wanita-wanita Islam berjaya membebaskan diri mereka daripada perangkap fesyen tanpa perlu menunjuk-nunjuk, bersaing, berbelanja lebih dan berdiet bagi menarik perhatian kaum lelaki ataupun wanita.
Kami mendapati kedua-dua wanita Islam itu lebih menarik sekiranya dibandingkan dengan ketiga-tiga wanita barat tadi.Penonjolan seks dalam masyarakat kita sudah menjadi suatau budaya arus perdana sehingga kita menganggap adab dan sopan santun suatu kemunduran. Dalam konteks jangka panjang, apabila kaum lelaki melihat secara yang lebih jauh (mengatasi seluar ketat dan tumit tinggi), mereka akan menyedari perasaan terdesak bagi mendapat perhatianlah (yang menyebabkan wanita-wanita barat begitu ghairah dengan fesyen). Wanita yang mementingkan adab dan kesopanan tidak akan terperangkap dengan suasana yang memperdayakan ini. Mereka berbangga dengan apa yang mereka miliki. Ingatlah ini apabila anda bersimpati dengan wanita-wanita Islam!."

Monday, March 1, 2010

Kita dan kartun

Dikala kita membaca lawak-lawak antarabangsa di majalah atau di mana-mana buku pasti kita tersenyum. Paling tidak kita akan ketawa berdekah-dekah..Tetapi adakah kita sedar kebanyakan lukisan kartun adalah gambaran dari masyarakat kita sendiri. Kalau dapat kita menilai banyak pengajaran yang boleh kita ambil daripada lawak tersebut disamping kita merehatkan minda....

So selamat membaca dan menghayati



Antara gosip dan agama

Kes lengahkan solat





Kisah kartun yang meniru "nilai murni" remaja muda mudi kita
Bila Mr. Bean jadi AVATAR

Sekadar hiburan dikala anda stress dalam menyiapkan assgmnent dan kerja-kerja harian


My ShoutOut

Template by:
Free Blog Templates