Followers

Pages

There was an error in this gadget

Friday, May 31, 2013

Allah tolong permudahkan jalan untukku

Assalamualaikum...

Huh lama gak tak singgah blog...bukan menyepi tapi tenet macam siput..siput pun bergerak gak...hehee faktor lain sbb aku sambung belajar..adeiii ni yang nak habaq ni...aku bukan mengeluh (erkk sedikit mengeluh) tapi alhamdulillah Allah bagi aku ujian yang insyaAllah aku mampu wat..Allah dah berfirman "La yukallifu Allahu nafsan illa wus'aha" Allah takkan bagi ujian yang hambaNya sendiri tak mampu nak pikul..

Apa ujian Allah..

Ermm actually aku tak suka sangat bahasa inggeris..speaking ckit-ckit boleh laa..tapi pernah dulu aku lahirkan pada Allah aku nak belajar bahasa Inggeris..Akhirnya Allah dengar doa aku. Tup-tup aku kene gak belajar bahasa inggeris sebab tajuk master aku memerlukan jurnal dan rujukan dalam bahasa inggeris..

Tajuk apa??

Aku tgh sambung belajar...full research..Sebelum ni aku pilih animasi tempatan tapi pensyarah aku kata tak berapa valid dah..maksudnya dah ramai yang buat kajian tentang animasi. So aku dengan poyo tukar tajuk vlog. Almaklum aku minat ngan video Matluthfi..kalau ada masa yang terluang aku ambik kesempatan tgk video dia..best video yang dia cipta ada unsur kreativiti tersendiri dan maksud yang mudah difahami sekaligus memberikan kesan pada penonton. Inilah yang kita nak sebenarnya..Kalau boleh cuba perbanyakkan lagi video yang boleh memberikan maklumat dan unsur nasihat pada masyarakat..Sebenarnya ramai lagi vlogger kat malaysia cuma masyarakat ni lebih suka mencari video yang berilmiah secara langsung..that's why ramai yang tengok video dia..dan video2 berilmiah yang lain macam Aiman Azlan (ni pun mantap gak)..

Actually vlog ni adalah antara medium hak kebebasan bersuara dan medium yang membenarkan masyarakat berfikir secara bebas tanpa sekatan. Yer la kalau nak bersuara guna akhbar dah tentu laa tak boleh..terutama macam masa politik..tapi dengan media media baru akhirnya masyarakat dapat membuka minda dan dapat mengetahui sedikit sebanyak kebenaran.

arghhh dah melalut..aku nak try gak wat tapi aku takder konfiden nak berdepan ngan video..hahaha (alasan poyo) abaikan...so aku pun wat laa kajian kepustakaan..Carik punya cari akhirnya tak jumpa satu pun kajian yang mengkaji tentang vlog. perghhh time tu aku dah gabra..bila bukak google scholar dan jurnal-jurnal antarabangsa barulah aku jumpa maklumat tentang vlog..adeiiii dah satu keje nak translate...

But its ok..Thanks Allah bagi aku peluang untuk belajar bahasa Inggeris..aku tak mahir tapi aku akan cuba untuk jadi sederhana mahir dalam bahasa inggeris..Aku akan mulakan diri aku sebagai seorang pelajar yang akan cuba menyelesaikan masalah insyaAllah dengan bantuan yang pakar-pakar..(aku pun tak tau siapa yang ley tolong)..dan InsyaAllah aku tidak akan lupa dengan tugas aku sebagai guru...

FIZA go..go chayyokkk...!!!

0 comments:

My ShoutOut

Template by:
Free Blog Templates