Followers

Pages

Monday, April 15, 2013

PRU 13, sebuah galakkan fitnah atau realiti


PRU 13..

Assalamuaaikum.
Hari ni aku singgah blog untuk meluahkan rase kecewa aku terhadap politik Malaysia. Masakan tidak kerana ingin merebut "takhta"di Malaysia maka semua sanggup dikorbankan. Yang kawan akan jadi lawan. Bukan itu sahaja, malah fitnah pun sanggup dilemparkan untuk menjatuhkan pihak lawan. Adakah mereka tahu, memfitnah itu lebih besar dosanya daripada membunuh. Allah telah berfirman dalam surah Al-Baqarah ayat 191 : Dan fitnah itu lebih kejam daripda pembunuhan. Tapi rata-rata menyatakan dan berfikiran fitnah ini penting untuk membawa kemenangan dalam mencapai visi dan misi tersendiri.

Fitnah yang bagaimana

Teknologi maklumat telah membenarkan segala yang haram menjadi halal. Contoh terbaru sebuah fitnah tentang ahli politik yang terjerumus dalam skandal seks. Mulalah parti-parti politik saling tuding menuding untuk menjatuhkan lawan. Pengikut parti pula mula menjadikan ia sebagai isu hangat dan terus copy paste masuk dalam media-medianya tanpa ada sebarang pengakuan dan siasatan terlebih dahulu. Lebih memburukkan keadaan bila pengikut parti terus menerus menambahkan fitnah dan meletakkan keputusan mengikut sedap mulut berbicara tanpa meletakkan iman ditangga teratas. Bukan itu sahaja bahkan ada yang terus menerus memutar belitkan cerita. Yang membaca terus percaya.

Wahai manusia kamu perlu tahu

Penulisan kita ini akan disoal diakhirat kelak. kalau baik penulisan kita. maka itulah yg akan menjadi pahala yg berterusan sebagai amalan. Tapi kalau buruk penulisan kita maka itu yg akan dipersoalkan di akhirat kelak. Kalau kebenaran yang cuba untuk dibuktikan walhal ia sebuah fitnah maka penulis akan menanggung dosa azab api neraka. tetapi sekiranya ia sebuah kebenaran tetapi merupakan aib pada seseorang maka turut juga dipersoalkan diakhirat kelak kerana menyebarkan aib seseorang sedangkan Allah telah berfirman dalam surah al Hujurat ayat 12 "

"Wahai orang-orang yang beriman!Jauhilah kebanyakan dari prasangka, karena sesungguhnya sebagian dari prasangka itu adalah dosa dan janganlah kamu mengintip atau mencari-cari kesalahan dan aib orang lain; dan janganlah kamu mengumpat sebagian yang lain. Apakah seseorang dari kamu suka memakan daging saudaranya yang telah mati? Maka sudah tentu kamu jijik kepadanya. (Oleh itu, jauhilah larangan-larangan yang tersebut) dan bertakwalah kepada Allah, sesungguhnya Allah Maha Penerima taubat lagi Maha Penyayang."

Oleh itu, kepada penulis silalah rajin mencari kebenaran bukan dengan kata-kata atau sumber yang kita sendiri tak tau benar atau tidak. Jadilah kita manusia yang menyiasat mencari kebenaran bukan menerima secara bulat-bulat tanpa diselidiki dahulu. 

Biarlah politik malaysia adalah politik yang bersih bukan politik yg kotor. Malaysia sedang gah dimata dunia. tapi jangan kerana politik Malaysia menjadi negara yg akan dipandang hina dimata dunia. Kerana kelemahan inilah yang digunakan oleh mata-mata yang sedang ingin menjatuhkan Malaysia. Kita sedang sibuk mencari kemenangan dengan apa jua cara tanpa kita lihat sekeliling kita kerana kita tidak sedar ada musuh yang sedang bersembunyi dicelahan jutaan manusia.

Biar menang dengan adil.  Setiap pengundi ada haknya. Mereka dah tahu mana yang terbaik untuk Malaysia. tak perlu dimomokkan dengan fitnah Kubra mahupun sughra.

Aku berbicara sebegini kerana politik Malaysia semakin lama semakin kotor. -_-"

4 comments:

Rosmariza Mohd Noor said...

salam fizah.....still remember me or not?

Noor Hafizah said...

salam knal..hihi ros..rindunyerr..lme x jumpe..so how ur life..ros dh khwn kn? ?..thniah..semoga sntiasa bhagia dunia n akhirat..

mcf said...

As salam.. Hye ros gk! Kiki

Noor Hafizah said...

hihi kuwang asam..ni bukn blog mncari cnte..hohoho

My ShoutOut

Template by:
Free Blog Templates