Followers

Pages

There was an error in this gadget

Friday, December 28, 2012

Bukti Allah sayangkan kita (kisah benar)

Assalamualaikum ^^

Just nak cter je pengalaman aku yang kecewe dengan keputusan exm..Benda ni dah lama dah berlaku..masa aku kat UKM..hehehe tp bila nak diimbas kembali baru aku tau Allah sayangkan aku dan sentiasa terima aku seadanya..

Aku wat apa kat Allah??

Masa kat UKM aku sentiasa mendekatkan diri pada Allah..Bila exam je aku akan tawakkal seiring dengan usaha aku untuk jadi pelajar Dekan..tp bila keputusan keluar ..aku jatuh mendadak..tp still 3.00 ke atas.. Aku menangis dalam bilik..mana tidaknya sem 1 dekan sem 2 jatuh plak..Actually dalam amsa yang sama gak aku seorang budak yang aktif dalam berpersatuan kira aku ada jawatan besar laa time tu...
Oke sambung cte..masa tu aku rasa Allah ni tak adil..orang lain tak Tawakkal tp Dekan...aku membandingkan diri aku dengan orang sekelilingku..Aku tau aku hamba paling hina..

Apa jd kat aku??

Di sebabkan kecewa aku buat benda gle..actually benda gle ni la yang mengubah seluruh hidup aku..aku kuar secara beramai-ramai dengan kawan lelaki n perempuan sehingga lewat malam..sebelum ni aku kuar je malam tp..kuar sorang diri g libry..pastu balik libry tu ja..

Solat macam ner?? 

Hinanya aku ketika itu..solat maghrib aku lewatkan..sama laa ngan solat isyak..tp still dalam waktu..pastu al-Quran aku just baca 1 muka je..kalo sblm ni banyak muka gak laa..semua ni sbb aku nak luahkan ketidakpuasana hati aku pada Allah.."Ya Allah aku mohon taubat drMu"..

Apa Allah buat sampai aku tersedar??

Tak lama pun aku buat bnda jahat ni..(means kuar sampai lewat malam n lewatkan solat) Kalau tak silap aku laa genap seminggu Allah beri aku petunjuk..malam tu lepas je main bowling ngan kawan2 aku..aku pun balik. tak silap aku pukul 1 or 2 pg kot..then solat ala kadar pastu terus tido..Dalam tidur ni la Allah tunjuk kan kat aku kekuasaanNya untuk buat aku sedar yang aku ni makhluk kecil yang tak layak untuk mempersoalkan ketidakadilan Allah..Hmm aku mimpi kiamat itu datang pada aku...matahari terbit disebelah barat...dalam mimpi tu gak aku teringat dosa besar aku pada Allah..Time tu aku dah tau pintu taubat dah tertutup..Keadaan kacau bilau..kapal terbang terhempas..Rumah2 semua terbakar..manusia bertempiaran lari..ada yang berlindung di masjid..Ketika aku lari untuk mencari perlindungan hati aku berkata sekuat-kuatnya "Ya Allah adakah ini mimpi...tolong berikan aku peluang kedua ya Allah..aku tau aku mengetepikaMu hanya kerana keputusan exam...Aku berjanji ya Allah lepas ni kalau keputusan aku teruk aku redha dan aku tidak akan mempersoalkannya..aku tidak akan berdendam ya Allah" ingt lgi doa ni yang lahir dr hati aku ketika ketakutan menghadapi hari kiamat,,aku lari sekuat-kuatnya...serpihan kapal terbang dan roket jatuh mengenai manusia yang sedang berlari..aku mencari perlindungan di sebuah surau..akhirnya aku tgk keadaan menjadi sedikit tenang..

Apa terjadi seterusnya??

Aku pun terjaga..aku tgk keadaan sekeliling...terdetik dalam hati " ehh tak kiamat lg..pintu taubat terbuka lg ni..Allah benar2 berikan aku peluang kedua" menitis air mata aku melihat kehebatan Allah..masakan tidak dalam mimpi tu aku terasa sakit..terasa takut yang amat sangat...seperti benar2 berlaku.. aku pun tgk la kat jam..MAaaaakkkkkkkkk Aiiiiiiii dah lewat g kuliah...masa tu solat subuh dah terlepas..walhal aku dah set jam loceng...aku pun terus mandi n solat qadha..walaupun dah lewat ke kuliah solat tu penting tau...menjamin akhirat kita..pastu aku g laa kuliah..sepanjang perjalanan kuliah aku sentiasa pikir tentang mimpi aku...menitis air mata aku...

Allah sayang kat aku

Memang Allah sayang kan hambanNya...semua Allah sayang..Allah nak berikan hidayah supaya aku balik ke pangkal jalan...Thanks Allah...actually cter ni tak ramai pun tau..aku akan ceritakan kisah ni kepada sesiap yang aku rasa dia nak berubah tp degil tak nak berubah...huhuhhu akhirnya aku sematkan cerita aku kat blog aku sendiri...

korang jangan jd macam aku ea..awalkan waktu solat..jangan putus harapan pada Allah..Allah berikan kita kesedihan sebb Allah nak berikan kita sesuatu yang terbaik  sebagai ganti kesedihan itu...Jangan hubbu Dunia sebb kita akan rasa terlalu jauh dengan Allah..

0 comments:

My ShoutOut

Template by:
Free Blog Templates