Followers

Pages

There was an error in this gadget

Friday, December 28, 2012

Diakah Jodohku

Assalamualaikum..

Kenapa tak update blog???

Lama tak update blog ni..sebab aku dah mulakan hidup ku sebagai seorang penjawat awam..hehehe dah start keje la ni kiranya...aku bertugas sebagai seorang guru je..InsyaAllah aku nak sambung master dalam masa terdekat ni..ermm mungkin jarak jauh kot...tolong doakan aku ea..
erm aku tak nak laa nak bebel benda yang bukan menyentuh tentang topik yang aku nak present ni...^^"

Kenapa ngan jodoh aku??

Sebenarnya hidup ni Allah dah sediakan jodoh untuk kita tapi kita perlu usaha dan tawakkal..sesuatu benda yang kita nak kita kene usaha sebab benda tu bukan datang "bergolek"..Dulu aku ada post tentang kawan baik aku suka kat aku...Then aku tak ley nak terima dia..tapi after tu Allah uji aku dengan pertemuan seorang sahabat yang aku rasa baik dari sudut agama..dr sudut harta plak ?? mungkin

Bercinta selepas nikah ??

Aku dah mula rasa bersalah...aku pun buat keputusan untuk bercinta selepas nikah..hmm indah bunyinya...tapi kadang2 ia suatu yang bahaya juga.. cerita ni sekadar perkongsian untuk semua..Lelaki ni aku kenal melalui tagged..dari sudut adab bermesej..aku rasa dia bagus. dari apa yang aku tahu melalui kata-katanya dia seorang engineer dan mempunyai part time job kelas saham..yang tu aku tak laa check sangat..sebab aku bukan mata duitan pun..paling indah bila aku dengar dia nasihatkan aku untuk sentiasa istiqamah menunaikan solat Dhuha. Dia ada cerita ex dia seorang Hafizah..tp jodoh mereka tak panjang .then aku rasa dia bgus jd kami pun ingin pergi ke alam yang lebih jauh sbb bg kami kalo lama sangat hubungan tak halal ni dia jd maksiat...hmmm kenal punya kenal aku rasa somethung wrong happen...

Laaa apa yang terjadi ni??

Dia pernah bgtahu aku dia akan cuba belajar memandu kereta dan akan berjumpa dengan kedua orang tua ku dengan menaiki kereta..MAZDA 3..tapi aku tak heran pun mazda ke BMW ke Porche ke..tu semua aku tak pandang sangat...hehehe pandang tu pandang laa....tp tak laa sampai nak memilikinya.. Cuma aku nak dia buktikan je..Last2 dia kata "kita putus"??..hehehe dalam kes ni aku pun salah gak..sebab garang sangat..Oppss sori aku akan baik dan berlembut insyaAllah selepas aku bergelar seorang isteri yang sah..bukan tunang dan bukan makwe..kene tau tu..sbb bg aku kalau dah baik sangat maksiat tu akan melekat hehehe (ni pandangan aku je tau)

Camner ley putus??

Aku pun terkejut gak sbb dia tetiba mintak putus...hmmm perasaan aku masa tu gembira n sedey..(tak la sedey sangat...15 minit je sedih..sbb aku takder perasaan pun..Dia nak jumpa kuarga aku dengan cadangannya untuk menaiki motor..tp aku tak bg sebb jauh...pastu dia nak naik teksi pun aku tak bg sbb mahal..pastu aku cakap ngan dia naik laa kete kata ada kete...dia kata " takper sy sewe kete" OMG ...Terdetik dia ni ada kete ke tak?? Actually nak pikat aku takyah laa nak bangga ngan harta dunia...adoiii..after tu dia terus putus sbb takder confident level nak bawak kete MAZDA. mak aii cenggitu plak..pastu bg alasan tak sampai  hati mak ayah nak guna..huhuhu (Bgus kan alasan tu)

 Apa kesimpulan pasal dia ni?? 

Aku nampak usaha dia untuk jadikan aku isteri dia..n usaha nak didik aku ke jalan yang terbaik di sisi Allah..dia nak aku pakai niqab..Alhamdulillah...Tapi bila takder jalan penyelesaian dia minta terus putus tanpa bg alasan munasabah...alasan munasabah dia selepas kata "SAYA PUTUS"..

So apa kene mengena untuk aku reject dia??

kita sebagai pompuan ni kene carik lelaki yang mempertahankan isteri..bila pk balik 1 hari tak mustahil bila kami kahwin n tetibe ada problem dalam umah tangga...hah jalan penyelesaian dia mudah je "AKU CERAIKAN KO" hehehe tu yang aku pk..sampai aku tak ley terima dia balik..Actually dah dua kali dia minta putus..

Then apa jd pastu??

Pas putus ada je mamat cuba approach aku..Nak kata aku lawa..aku biasa je..nak kata aku cikgu ermm ntah aaa ?? habis nape suka kat aku??? then mamat tu pun aku reject (cara baik k) after reject ada je pengganti..haisshhh kadang aku pening gak...

bila korang baca mesti korang akan cakap aku plygirl..aku bukan plygirl..aku dah berterus terang dengan dia kenapa aku tolak..sometime lelaki ni taknak mengalah...

Kesimpulan cerita??

Allah nak duga hambanya kan mengikut keupayaan..aku yakin segala yang jadi kat aku adalah untuk aku berhati2 dan jadikan pengajaran untuk akan datang...lelaki ni ada banyak sifat dan perwatakan...ada yang suka kita kerana kecantikan (yang ni bahaya sbb dah tua dia akan carik yang lain). Ada gak lelaki yang suka kat seseorang lalu membangga diri dengan harta yang ada sedangkan harta tu tiada..(suka menyatakan kekayaan supaya perempuan kagum dengan kekayaan walhal takder pun kaya)  n ada gak lelaki yang suka cakap besar..(hmmm lelaki macam ni Allah nak jatuhkan sekejap je)

Tapi siapa jodoh aku...datang dan pergi dengan kesedihan? Allah itu lebih Mengetahui apa yang terbaik untuk hambaNya...yakin laa perempuan yang baik untuk ellaki yang baik dan sebaliknya...dan jodoh itu adalah untu melengkapkan hidup kita di dunia ini

So wanita2 yang sedanag carik jdo..cariklah yang baik agamanya..sbb ia jaminan kita ke syurga..cariklah lelaki yang jujur (supaya tiada penipuan dalam hubungan ). Ada harta (bukan harta menggunung tp cukuplah harta untuk keperluan rumahtanggaI) n dll..heheh pk sendiri

Last sekali??

ermm last sekali thanks sudi baca blog aku..aku sekadar meluahkan dan cerita ni jadikan ia pengajaran..

6 comments:

mcf said...

No.. Sy stuju dgn cara awk.. Sy pn bdpn mslh y sme.. Rasulullah s.a.w penah bsabda, " rasa malu dan iman adalah sejoli. Bila y 1 lenyap, y lainnya lenyap pula" - riwayat al hakim.. Kdg2 lelaki y baik xmgaku dirinya baik.. So bgaimana nk tahu dia baik @ x? Dgn cra mgenalinye..

#sy tggu blog sterusnye.. Keke ^_^

Noor Hafizah said...

Cara mengenali macamner wak..masalahnya makin kenal makin geram...hek3

mcf said...

Awak penah dgr x lagu Mata Hati dendangn Hijjaz?

Pandagn mata slalu mnipu,
Pandagn akal slalu tsalah,
Pandagn nafsu slalu melulu,
Pandagn hati i2 y hakiki..kalau hati itu bersih

Noor Hafizah said...

heheh sy dengar lagu tapi tak pernah nak hafal lirik..so lagu yg ni sy tak pernah dengar...hehehe..apa2 pun kesimpulan lagu ni adalah tepuk dada tanya iman..ehehe

mcf2145 said...

Hagaga..rsenye cm xkna ja ksmpulan lagu ini y awk cb smpaikn.. Hehehe.. xpenah dgr? So amk r ms tok dgr,amati btl2 baitnye bru bg ksmpulan.. Hagagaga.. :D

Noor Hafizah said...

hahhaa bg la link dia..sy ta tau tajuk apa...penyanyi pun tak kenal

My ShoutOut

Template by:
Free Blog Templates