Followers

Pages

Friday, June 5, 2015

pengalaman bersalin anak pertama

Assalamualaikum..

Hari ni post adalah tentang pengalaman bersalin. Ramai yg cakap bersalin ni separuh mati. Antara hidup dan mati. Antara mak dan anak.. memang benar semua tanggapan itu. Tapi pengalaman bersalin untuk setiap wanita itu berlainan. Ada yg Allah permudahkan hambaNya ada yg Allah bg kesukaran pada hambaNya

So disini sy ingin berkongsi pengalaman bersalin bersama semua. Pertamanya hospital pilihan adalah Azzahra. Bukan sebab kami berkemampuan dan kaya. Tetapi kerana doktor pilihann kami adalah perempuan. Takut juga kalau GH kami trpaksa menerima doktor lelaki..

Minggu 40 kami bertemu pakar O&G Dr Mashitah. Beliau maklumkan pada kami tentang kandungan air ketuban bayi hanya tinggal 8 dan terpaksa di induce. Samaada mlm tersebut atau keesokan hari aku perlu diwarded. Sepanjang petang sehingga keesokan hari hati rasa gundah mengingatkan bersalin itu bagai separuh nyawa. Samaada hidup atau mati

KHAMIS 28.05.2015

JAM 9.30 am. aku dimasukkan ke bilik utk diwarded. Setiap jam bidan akan datang untuk check pergerakan baby. Akhirnya datang seorang bidan perempuan yang memulakan tugasnya dengan melihat bukaan. Agak sakit apabila doktor mula memasukkan jarinya dan kedalam kemaluan.. Kemudian bidan mula memasukkan cecair supaya mudah untuk membuang air besar. Tidak sampai seminit perut menggelodak utk membuang. Sangat bernasib baik apabila tandas ada dalam bilik dan ia memudahkan pergerakan aku.

JAM 12.00 pm. Bidan maklumkan pada awalnya hanya 2 cm dan bidan trsebut memaklumkan bahawa perlu diinduce. Pada pukul 12 induce pertama dimulakan. Tiada rasa kontraksion mahupun sakit pinggang dan perut. Sempat jugalah minum air selusuh dan delima. Tidak lupa juga dengan air zam zam. Aku menunggu dengan sabar untuk merasa kontraksion. Semasa berada diward aku perbanyakkan membaca yasin, surah maryam, al Thariq dan zikir. Almaklum takut kematian yang datang semasa melahirkan anak. Suamiku sabar menunggu disisi. 1 jam selepas diinduce aku tidak dibenarkan keluar walaupun ke tandas. Jadi aku habiskan masa selama 1 jam untuk tidur.

JAM 5.00pm bidan dtg sekali lagi untuk check bukaan. Tapi tiada perubahan. Bila bidan check bukaan aku rasa macam nak kene rodok bahagian kemaluan. Sakitnya hanya Allah yang tahu. Ditekan sedalam dalamnya untuk mencari bukaan

Jam 5.30 pm aku bertukar ke bilik Tun Perak. Dua katil dalam 1 bilik. Agak selesa sebab kami ambil pakej Ummi

Jam 6.00 pm. Bidan datang untuk induce kali kedua. Sekali lagi aku dirodok seperti mana kaedah check bukaan. Tapi bezanya induce ni bidan akan masukkan satu pil ke dalam kemaluan dan ditekan tekan ke dalam. Sakitnya  MasyaAllah..seperti biasa aku dinasihatkan agar tidak berganjak dari katil selama satu jam.

6.20 pm.  Aku mula merasa sedikit sakit perut dan pinggang. Pada mulanya aku senyum sebab induce kali kedua ini berjaya membuat aku rasa kontraksion. Semakin menginjak saat ke minit aku merasa sakit yang berganda. Sakit yang tidak dapat aku tahan. Aku cuba melaksanakan solat maghrib secara duduk. Tetapi aku tidak mampu untuk duduk. Hinggalah aku laksanakan solat maghrib dan Isyak dalam keadaan baring menghadap kiblat. Itupun solat aku masih tidak sempurna kerana banyak pergerakan kerana menahan sakit. Moga Allah terima solat baring ku. Kemudia aku sambung baring menahan sakit. Dari minit bertukar jam. Aku dapat rasa nyawa aku dihujung tanduk. Sakitnya semakin bertambah..nurse memaklumkan bahawa check yang seterusnya adalah pada pkul 12 pagi..sekiranya tidak dapat menahan sakit nurse memberi cadangan untuk mengambil injection tahan sakit. Kerana ditakuti tiada tenaga untuk meneran.

Jam 9.45 pm. Aku terpaksa menekan button untuk mendapatkan ubat tahan sakit. Sekali lagi bidan datang untuk check bukaan. Kali ini aku menjerit kerana menahan sakit kontraksion dan rodokan untuk check bukaan. Bidan memaklumkan bukaan hanya 3 cm. Ya Allah bayangkan aku menahan sakit bermula 6.20 hingga hampir pukul 10 hanya 3 cm bukaan. Bidan memaklumkan jangan minum air selusuh or akar kayu or air genggam fatimah. Minum ketika bukaan semakin membesar. Tp aku dah minun awal. ( actually air selusuh ni kalau baca didalam blog2 hanya memberi sakit dalaman dan melambatkan bukaan. Tetapi sekiranya diminum ketika bukaan hampir 6 ke 7cm mungkin akan mempercepatkan bersalin)

JAM 10.00 pm. Akhirnya aku dicucuk dibahagian punggung. Disebabkan sakit yang teramat aku tidak merasa sakitnya dicucuk. Walaupun dicucuk aku hanya dapat bertenang sekitar 2 hingga 3 minit untuk zon kurang sakit kemudian sakit itu kembali menyerang. Air mata menjadi peneman dan suami mula merasakan kegelisahan.

JAM 11.30 pm. Aku dibawa ke labour room. Ketika itu aku berasa pitam dan hampir tumbang. Mungkin kesan ubat tahan sakit yang aku ambil ketika itu. Aku rasa bilik Tun Perak sedang berpusing-pusing. Aku hanya menundukkan kepala sahaja. Aku dibawa ke labour room

JAM11.45 pm sekali lagi aku dirodok untuk melihat jalan bukaan. Bidan masih memaklumkan bahawa bukaan hanya 3 cm. Tetapi semakin lama aku merasakan nyawa aku betul betul di hujung tanduk. Kemudian bidan meninggalkan kami berdua dalam labour room. Peluh mula membasahi muka dan tubuh.

JAM 12.00 am dua orang bidan bersama Dr Masyitah masuk untuk menyambut kelahiran anak ini. Pada awalnya aku disuruh supaya tidak meneran kerana takut aku kepenatan meneran. Semakin lama bukaan semakin membesar dan semakin sakit kontraksion  Aku dpt merasakan doktor memasukkan dua jari ke lubang  kemaluan dan menarik kebawah. Doktor memecahkan ketuban. Barulah aku rasa seperti nak terberak. Aku cuba meneran dan meneran. Tetapi nafas aku putus. Aku cuba meneran dengan sekuat hati seperti mengeluarkan najis batu yang besar..

JAM 12.20 am akhirnya nafas ketiga aku berjaya melahirkan baby perempuan seberat 2.9 kg. Walaupun kecil saiznya tetapi ia adalah pengalaman yang cukup pahit untuk dihadapi dan cukup manis untuk diperolehi. Tetapi aku melalui proses MRP maksud lainnya tangan masuk ke lubang peranakan sekali lagi kerana ada sebahagian uri tertinggal dlm perut. Sebelum itu aku diberikan ubat tahan sakit. Tetapi kerana kepenatan yang teramat menyebabkan aku tidak merasai sakitnya diinject. Aku hanya melihat suami ku keluar untuk melihat baby. Dan sedar2 sahaja aku sudah berada di bilik Tun Perak semula.

Itulah pengalaman pertama aku melahirkan anak sulung. Kesakitan itu mungkin untuk menebus dosa ku yang lalu. Dan percayalah sekiranya kita mati semasa ingin melahirkan anak maka kita dikira syahid. Syurga itu maharnya mahal.

Terima kasih tidak terhingga kepada suamiku peneman terbaik sepanjang aku berada di hospital. Dialah yang menyediakan segalanya. Yang sabar dengan sakit ku yang menjaga aku sehingga tidak tidur. Yang membersihkan darah nifas. Yang mengurut ku untuk mengurangkan sakit. Yang memberikan kata semangat kepadaku. Yang sehingga kini beliau mengajar ku menjaga bayi dengan baik. Ya Allah suamiku adalah yang terbaik yang telah Kau pilih untuk aku.

Akhir kata Terima Kasih Allah atas pemberianMu iaitu suami dan anak perempuan.

Pengalaman bersalin mengajar aku tentang besarnya pengorbanan seorang ibu. Memang tabik sekiranya seorang ibu mampu melahirkan anak yang ramai.

0 comments:

My ShoutOut

Template by:
Free Blog Templates