Followers

Pages

There was an error in this gadget

Monday, April 14, 2014

Cara Menghentikan Darah Istihadah

Assalamualaikum

Dah lama tak update blog dan akhirnya saya akan update tentang cara nak menghentikan darah istihadah. Kita semua sedia maklum darah istihadah adalah darah yang keluar selepas tamatnya tempoh darah haid iaitu 15 hari dan ke atas. ketika itu kita dikehendaki bersuci dengan mandi wajib dan melaksanakan solat seperti biasa. Cuma Allah telah berikan keringanan kepada mereka yang mengalami istihadah ini dengan menjamakkan solat.
Baru-baru ni aku mengalami istihadah. Kebiasaan darah haid yang keluar adalah 5 hari dan hari keenam adalah hari untuk bersuci. Tetapi darah haid aku terus keluar dan dengan kadar yang banyak disertai dengan senggugut. Aku dan suami cuba pergi ke bahagian pakar wanita dan mereka menyatakan kemungkinan masalah hormon dan penyakit serius yang lain adalah kebiasaan mereka yang berumur 40 tahun dan keatas atau kerana hampir kepada monopos. Doktor telah mencadangkan kepada aku ubat hormon supaya kitaran haid aku kembali normal dan darah dapat berhenti. Tetapi dalam masa yang sama ubat ini akan merencatkan kesuburan seseorang wanita sedangkan juga kitaran haid aku adalah normal.
Hari keenam belas adalah hari yang mana darah  masih banyak keluar dan aku tidak nampak tanda-tanda darah aku akan berhenti. Jadi semasa di kampung mak mertua aku cadangkan untuk makan ulam-ulaman. antara ulam yang aku cuba untuk makan adalah ulam temu dan ulam bebuas.. habis je makan aku check kembali darah istihadah dah berhenti.
So kesimpulannya cuba makan ulam temu dan ulam daun bebuas. InsyaAllah ketika itu juga darah akan berhenti.  Dan elakkan makan ubat hormon. kerana ia akan merencatkan kesuburan wanita. Tak salah mencuba. Selamat mencuba.
TQ tu my husband ^_^

utk pngetahuan..ulam temu ni mcm sejenis kunyit. cuma ulam temu kalau makan takde la warna kuning

daun bebuas pulak aku tak pandai nk gambarkan..tp aku rasa sape yg duk kampung perak tau la kot..nnti aku try upload gambo..cuba korang google ..insyaAllah ada gambo

0 comments:

My ShoutOut

Template by:
Free Blog Templates