Followers

Pages

Tuesday, November 12, 2013

Kaya dunia miskin akhirat

Assalamualaikum

Hari ni aku rasa nak menulis tentang tajuk "hantaran menggunung". Kenapa pilih tajuk ni ea..?? sebab dah banyak media massa memaparkan tentang hantaran-hantaran yang beratus ribu. Malahan janda pun mempunyai nilai yang tinggi asalkan masih ada bentuk yang menarik. (tapi kekal ke kecantikan itu)..

Penulisan ini bukanlah ingin menuding jari mencari siapa yang aku ingin maksudkan. Tapi inilah lumrah dunia. Hantaran menjadi terlalu tinggi mungkin kerana ingin mendapat nama yang gah di media massa juga di mata peminat dan juga masayarakat.. 

Kenapa isu ini nak dibangkitkan. Bukan aku nak cemburu atau apa-apa yang negatif. Bagi aku terpulang pada mereka nak hantar berapa banyak pun duit hantaran sebab aku yakin mereka terlebih mampu sehingga duit banyak dibazirkan pada hari-hari perkahwinan. Bukan itu sahaja bagi mereka perkahwinan seumur hidup sekali. Bagi aku Allah yang tentukan jodoh, ajal dan maut. Kita sekadar merancang. Adakah hantaran yang menggunung menjamin dia adalah milik kita seorang.?? tentulah tidak sebab kalau berlaku hal perceraian banyak mulut-mulut yang akan mengata kelak..Antaranya "hah tu laa dulu kahwin bagai nak rak..akhirnya cerai gak", " hah kan aku dah agak dah tak lama pun dorang ni" dan bla..bla..bla..banyak lagi mulut-mulut macam ni akan keluar dan akan kedengaran di telinga-telinga kita. 

Mungkin korang akan cakap mulut manusia mana boleh nak tutup...memang mulut manusia tak boleh nak tutup tapi kita boleh kurangkan dengan cara mengambil ikhtibar daripada pengalaman-pengalaman orang lain..

ok..

Yang lebih penting aku cuba nak sampaikan adalah tentang harta mereka terlalu menggunung tapi berkat ke harta mereka kalau tak tunaikan rukun Islam yang ke lima. Aku mula tertanya-tanya. bagi aku syarat mudah nak sampai ke haji adalah bagi mereka yang mampu. 

Mungkin mereka tak bersedia??

Memang kalau bab ketuhanan semua tak bersedia..Even mati pun kita tak pernah nak bersedia. dan kene ingat malaikat maut sentiasa bersedia dengan arahan dari Allah tentang kematian kita..sebab malaikat maut akan cabut nyawa tak kira tempat dan masa. Semua ni dah ditetapkan sejak di Luh Mahfuz. Takkan dianjak masa itu walaupun seminit dan takkan kurang walau sesaat. Dan mungkin ada yang berfikir masa tua nanti adalah masa yang paling berharga untuk kita lebih banyak meluangkan masa pada yang Maha Esa. Persoalannya adakah kita sempat melihat hari tua kita?? adakah kita tahu bila kita akan mati?? adakah kita dah bersedia dengan kematian?? adakah kita akan kekal kaya seumur hidup kita?? adakah kita rasa kita kekal kaya kita boleh enjoy habis-habisan baru boleh ngadap Allah

Wahai manusia 

Tunaikanlah haji. Berkemampuan dari sudut jasmani dan harta adalah antara syarat untuk menunaikan rukun Islam yang kelima. Harta yang kita ada tu Allah yang beri. Sekarang ni mungkin kita diatas..mungkin esok lusa kita pula berada dibawah.

Hantaran Menggunung tu terpulang kat awak-awak semua..tp susah ke nak letakkan sebahagian harta untuk pergi ke rumah Allah. Hanya seumur hidup sekali sahaja. Tak perlu la nak berulang alik Paris or London semata-mata beli barang hantaran. Perjalanan itu dah cukup untuk tunaikan ibadah haji or umrah. Allah masih sayangkan kita..kalau sempat pergilah haji or Umrah

Nasihat saya selagi nyawa dikandung badan dan selagi harta itu masih Allah pelihara untuk kita pergilah tunaikan haji or Umrah. dapatkanlah berkat dari Allah. Tak semua manusia bernasib baik mempunyai harta yang banyak. Mungkin bila dah kaya korang lupa tentang Allah tapi Allah ada jalanNya. Jangan sampai Allah tarik nikmat dunia baru kita nak terngadah. Selagi hayat dikandung badan percayalah Allah akan sentiasa disisi kita.

Saya teringin nak sampai umrah insyaAllah dengan suami dan keluarga sebelah suami. Mungkin belum rezeki kami. Kalau ada rezeki dan diizinkan Allah kami akan sampai di sana. Ya Allah berilah kami peluang untuk sampai ke RumahMu.


0 comments:

My ShoutOut

Template by:
Free Blog Templates