Followers

Pages

There was an error in this gadget

Friday, July 6, 2012

Bolehkah kawan jadi pasangan hidup kita??

Ramai yang setuju sekiranya pertanyaan ini diajukan pada seseorang..tapi bagi aku sukar..Aku tak pernah ada kawan yang betul2 nak jadi kawan aku..semuanya ambil kesempatan dengan memberikan istilah cinta pada aku..

Semua nak cari kawan yang betul2 faham keadaan kita..tapi aku tak nafikan bila lelaki ambil berat kat pompuan so pompuan akan jatuh cinta..padahal cinta bertepuk sebelah tangan jer..tu dah banyak terjadi kat kawan2 aku..ada plak yang aku tgk kawan aku jatuh cinta ngan suami orang..oke ni satu yang aku nak sentuh..prinsip aku tak rapat ngan lelaki yang dah kahwin..bila pompuan tak rapat or menggatal ngan lelaki yang dah kahwin maka takder la istilah skandal or pompuan simpanan..

Kita ni pompuan kene jaga maruah..sekali orang dah pandang serong sampai bila2 orang sekeliling tak percaya kat kita..maruah seorang perempuan bukan pada tubuh sahaja tetapi keluarga juga.. (^_^)

Opss rasa macam dah melalot..oke balik pada citer asal aku..aku ni ada kawan baik..aku rasa aku x banyak buat baik kat dia tp dia kata aku dah banyak tolong dia...yg penting aku ikhlas tolong dia...or buat baik kat dia..tapi rupanya dia salah ertikan..sehingga satu tahap aku face to face dengan dia terangkan yang sebenar dia still tak mengalah..aku jugak cakap ngan dia yang aku TAKDER PERASAAN KAT DIA..arghhhh (>_<)

Hmm perlu ke aku putus kawan dengan dia..kalo aku putus kawan aku masuk neraka..atau perlu ke aku renggangkan persahabatan ini...atau aku je yang pk sejauh ni..ntah2 dia acah je suka kat aku..

Hahaha...lawak plak (^_^)..masalahnya kalau dia tak suka aku kenapa dia marah aku keluar dengan kawan lelaki lain...adusss...ni dah kes cemburu..malam tu kami gaduh besar jugak laa..nak terangkan kat dia yang aku kuar ngan kawan yang aku dah lama kenal...

Owhh lupa nak bgtahu kawan aku ni dia paling baik..dari sudut agama, sosial, semua laa kot..dan dia baru bgtahu aku ada keluarga pompuan datang nak melamar dia..perghhh pompuan datang nak lamar lelaki...
Dah macam zaman nabi yang kita sering dengar Siti Khadijah datang melamar Nabi..(aku nak betulkan kisah ni..actually bukan Siti Khadijah datang melamar nabi..tapi sahabat Siti Khadijah yang menjadi perantara)
Tu dah jelas menunjukkan kawan lelaki aku tu baik..hehehe..

Mesti korang tanya kenapa aku tak boleh terima dia..??

Sebab dulu aku pernah tanya soalan yang serius adakah dia suka aku..pastu dia seolah menolak aku..then aku terus tak terima dia dan anggap dia sebagai kawan aku je..lg 1 prinsip hidup aku..sekali kene tolak aku dah tak toleh belakang..huhuhu..bukan aku tak nak bg dia peluang tapi aku dah memang tak boleh..aku dah tanam niat kawan..or adik beradik angkat

Takkan takder perasaan kot?? mustahil...

Hahaha soalan terbaik kalo korang tanya kat aku..actually ada..aku dah sayang kat dia kot...tapi aku bukan yang terbaik untuk dia..Allah tu lebih adil dalam menentukan jodoh..aku anggap sayang aku pada seorang kawan..macam aku sayang housmate aku ^_^

Perempuan yang baik untuk lelaki yang baik..dan ia akan saling melengkapi dalam hidup..Jodoh dah ditentukan oleh Allah masa kat Luh Mahfuz lagi..so kalo aku x suka kat dia tapi dah jdo aku..takkan aku nak lawan takdir..yang penting aku nak prepare diri aku jadi guru yang baik untuk anak bangsa aku..hehehe

Korang..kalo korang rasa pendapat aku ni salah atau aku keras hati bgtahu laa...aku insan yang perlukan nasihat..huhuh..

sampai cni jer..Semoga Allah letakkan kita dalam kelompok yang terbaik..AMinn



12 comments:

Anonymous said...

im ur new follower, nothing wrong with ur decision, we learn to live right :)

Noor Hafizah said...

yes..hehehe tq..my decision mybe right..Allah Know all about this (^_^)

Anonymous said...

salam sahabat...

situasi awak sama macam saya...cuma situasinya berbeza...di mana besfren saya yg sudah 20tahun tak jumpa dtg menceriakan hidup saya semasa saya baru sahaja berpisah dgn suami saya...masa tu saya rasa dia adalah shoulder to cry on....dan dalam masa tu dia tanya saya ttg hubungan kami...masa tu x pikir apa2 just gitau mmg suka la kat dia...n kitorg konon2nya up kan level persahabatan kami...bila abis eddah..baru saya sedar masa tu saya mmg benar2 perlukan seseorg tp bukan pasangan hidup@pengganti...akhirnya kami kekal jd bff sampai sekarang...;-)

BLN said...

Jk dtnye pdpt awk slh, rasanye tidak dlm pdpt awk..tp jk dtnye pdpt awk keras kepala,mgkn kot.. Hagagaga..maybe we're right but yet we stil young

Noor Hafizah said...

Wow amazing laa..coz awk dapat seorang kawan yg boleh menerima awk sebagai bff..apa2 pun jagalah hubungan tu sampai akhir hayat...^^

Noor Hafizah said...

BLN: untuk awk...awk nak kata sy keras kepala?? hmmm satu tanggapan yang bagus..sy bukan keras kepala sy cuma degil ckit..sy tak nak sbb sekali dia buat mcm tu dia akan ulang lg..manusia ni nak berubah susah...tp nak istiqamah lg laa susah...

mcf said...

Hagagaga..apa bezanye keras kpala n degil? Yeah, btl.. Tp kta akan brubah,brubah tanpa kta sedari..bg sy scara pribadi, sy lbh ske bakal isteri sy adalah kwn sy.. & sy akn cb aggp die sbg kwn baik..sbb hnye kwn baik saja y mmhmi kte, y taw sakit shat kte,taw pmasalahn kte..mf bkn nk mgetepikn soal kluage tp sume owg ada kwn bek..best friend.. That's y byk punca penceraian.. Slh 1 nye tiada kata sepakat,xmaw bincag mslh, ego,xphm keadaan pasagn,xphm khendak.. Slaluye dgn bkwn, awk akn nampak sft sbnr kwn i2.. & bkn skjap dlm smggu dua ja wak.. Tp dlm certain2 waktu y matang.. Bg sy ag mudah..ce tgk, klo de pe2 mslh beso sapa y kte cri? Sbbnye kte perlukn dorogn n motivate diri kte.. Mf jk pdpt sy mgguris y len

Noor Hafizah said...

if ada maalah besar kita akan carik family...but if melibatkan hubungan kita akan carik kawan..kawan is important..tp kawan ni kita kene pandai pilih ..pernah sekali sy menceritakan hubungan sy ngan sesorang yang hampir renggang n akhirnya putus ditgh jalan..pastu awk tau apa jd..dia terus kata blh tak kalau sy jd pengganti dia..OMG..adakah dia kawan yg nak tutup sakit di dalam hati sy atau sekadar mengambil kesempatan..sy tak nak semua tu..sy just nak dia jd pendengar..tp akhirnya kami jd renggang sbb sy taknak dia kawan ngan sy dlm masa yg sama menunggu masa

mcf2145 said...

Woww..interesting story.. that's why mluahkn xsmudah dsagka..Susa sbb kbaragkalian 'mjauhkn' sseorg 2 50-50.. For u, jgn tlalu mmandag sinis lak..ckp baek2.. Jgn ptus hubgn tros jk die xmlakukn ksilapn y serius.. cm pndgn sy sja,y pasti awk lbh mmhmi cite awk

Noor Hafizah said...

yup..tp sy direct la wak...wat pe nak buat baik..sedangkan bila kita wat baik dia salah anggap ngan kebaikan kita...kebaikan kita untuk dia hanya sebgai kawan tak lebih pun

mcf2145 said...

Hagagagaga.. Sy xtaw r pdpt owg tp sy sntiasa bpegag pd nasihat mak sy.. Bbuatlh baik pd ssiapa pn xkre kwn mhupn musuh(bpada2 r), biar owg bt jhat pd kte tp jgn kte.. Sy pn penah kot bhdpn mslh awk ni, n sy ckp trus terag ja xmhu bselindug, xmhu perkara jd melarat ag, xmhu mnipu sapa2.. Jujur ja.. Alhmdulillah mrk stil jd kwn baik sy.. Awk explain perlu jelas,tenang n matang.. Jk smpi thp Gaban gk, bg r sdkt ruang pmisah y xtaw ble tmpohnye.. Tp jgn bg harapn pd owg,jk org tslh fhm teragkn keadaan sbnr.. Sy taw situasi awk & sy rse awk taw apa y awk bt.. Cm jgn tlalu keras.. 2 ja..mf, sy cm bkogsi pdpt ja

Noor Hafizah said...

hahaha...sy bukan nak keras dengan dia..tp sometime sy perlu tegas..sbb apa yg jd tu dah melarat..dia nak khwin dengan sy..takkan sy stil menolak cara baik...sy menolak lembut tp dia anggap dia still ada harapan lg...akhirnya kami dah gab...hehehe dah terus tak berhubung...

My ShoutOut

Template by:
Free Blog Templates