Followers

Pages

There was an error in this gadget

Tuesday, September 8, 2009

Kucing 0h kucing kenapa sifatnya pelik

Salam kepada semua pembaca blog. Selamat berpuasa dan berterawikh. Hari ini entah kenapa tiba-tiba ku tersenyum seorang diri bila aku teringatkan kucingku yang diberi nama Ayumi Star. Walaupun jari jemari ini agak pantas menaip tetapi senyum dibibir sentiasa terukir bila memikirkan kucingku Ayumi Sta yang ku rasa baru berusia lingkungan dua tahun.

Satu-satunya kucing yang bersifat agak ganjil berbanding dengan kucing-kucingku yang lain. Ayumi Star adalah kucing jantan anak jati kelahiran rumah aku sendiri. Bulunya gebu dan tubuhnya gemuk berbanding kucing betina. Apa yang pelik dengan kucing ni pasti menjadi tanda tanya kepada semua pembaca blog.

Sebenarnya sepanjang kepulanganku ke kampung halaman biasanya disambut biasa oleh kucing-kucingku yang lain. Aku akan memberikan ciuman sayang pada kucing-kucingku setiap kali apabila aku tiba di rumah. Baik kucing jantan mahupun betina. Mungkin aku terlalu rindu pada kucing-kucingku sepanjang aku berada di kampus.

Tapi lain pula dengan Ayumi Star dia akan lari sebelum aku jejakkan kaki ke rumah. Kucing yang ku kategorikan jinak sebab dia boleh detect nama panggilan aku. Agak kelakar juga bila teringat kembali semasa aku pulang ke kampung baru2 ni. Bayangkan hanya mendengar suara ku memberi salam kucing ku yang hanya kira-kira 3 meter jaraknya dari aku terus melarikan diri masuk ke hutan dan menghilang entah kemana. Sehinggalah aku pulang ke UKM barulah ibu membawa khabar kucingku Ayumi Star selamat. Bukan sekali sahaja kucingku berperangai pelik sebgitu tetapi setiap kali kepulangan ku ke kampung halaman. Selain itu biasanya time makan dia merupakan kucing pertama yang akan datang ke dapur. Tetapi sebaliknya berlaku bila aku berada di rumah. Mata kucingku sentiasa melilau mencari kalau2 aku ada dihalaman dapur atau rumah.

Pernah sekali ibuku sedih melihat Ayumi Star tidak pulang ke rumah gara-gara takut akan aku. Ibu ku menyuruh ku supaya tidak turun kebawah dan cuba menyembunyikan diri. Apa yang terjadi...

Kucingku pulang dengan perasaan takut berbaur cuak. Dia mempunyai sifat berhati2 yang tinggi. Ayumi Star hanya makan sekadar mengisi perut kemudian dia kembali ke hutan dan menghilang entah kemana...

Agak kelakar ku lihat gelagatnya. Itulah kucingku yang paling pelik perangainya dikalangan kucing2 ku yang lain. Semoga kucingku itu sihat walafiat hendaknya. Sekadar berkongsi kisah kucingku....

4 comments:

mcf2145 said...

Tnyata awk mnakutkn beliau.. Hagagaga.. Cian meow 2.sila jgn buli beliau.. Ok ag 2..kucen sy y plg pelik, mkn selipar jepun.. Sugguh! Abs selipo jepun d'kokel2nye..namanye Doyok..kucen jantan tp mati dek thempap kerusi time ribut.. Aii cian meow 2..

Noor Hafizah said...

siannya..macamner ley kene hempap kerus...kerusi kaan berat..a.deii

mcf2145 said...

Hmmm nk jd pyebab.. Manja meow 2.. Ada ag 1 kucen sy namanye Mujuzz.. y klako n pelik psl kucen ni, meow ni bole dkategorikn sengal, kedubi, muka slambe, selenga pn ada.. Mula2 xdela sgt tp klu stiap ms wt bnda y xspatotnye kucen wt..agk lembap skt dr segi bfkr, respon.. Dgn muka toya die, pasti wt ktorg skluage gelak n geram..ayh cm leh tsnyum ja.. Hagagaga.. Cantik bulunye..jantan.. Klu mkn pnyela lmbt deria bau dgn slow ja mcri,pastu tgk muke kte dgn toya nye tnye mkn.. klu ajak men, die tgk ja dgn muka toya die tgk muka kte (meoww..slow ja) smentara 2 kucen2 len xkre tua muda tgolek2 men lidi@bunga telor..Hagagaga.. Mujuzz mujuzz..

Noor Hafizah said...

hahaha mesti comei beliau tu kan..lembab ea..allololo...hahaha tp awk jangan buli...ehh lupa nak kongsi..kucing sy selamat lahirkan 3 ekor tp sekor mati..tinggal 2 ekor..hahha meyow3...hahaha

My ShoutOut

Template by:
Free Blog Templates